4  interessante inzichten na analyse van 55 miljoen transacties 

Vreemde valuta, hoe vaak komt dat eigenlijk voor in een boekhouding? Samen met Basecone (onderdeel van Wolters Kluwer) gingen wij op onderzoek uit.In de huidige dynamische zakelijke arena staat het tekort aan arbeidskrachten bovenaan de agenda van vele ondernemingen en accountantskantoren. Processen optimaliseren zodat er minder handmatige acties aan te pas komen is daarom essentieel. Besparingen qua benodigde menselijke arbeid, foutenkans reductie en sneller inzicht spreken dan natuurlijk bijzonder aan.

Automatisering kan hierbij zeker een helpende hand bieden. De combinatie van voordelen, zoals besparen op arbeid door minder handmatig werk, foutloze import en procesoptimalisatie, onderstrepen de noodzaak alleen nog maar verder. Efficiëntie, tijdbesparing en nauwkeurigheid vormen dan ook de kern van elke succesvolle automatiseringsstrategie.

iQurrency draagt bij aan de doelstellingen van accountants- en administratiekantoren en hun klanten door dagelijks automatisch vreemde valutakoersen in te lezen. Desondanks hoor ik vaak van accountantskantoren dat vreemde valuta geen rol speelt bij henzelf of hun cliënten. Nieuwsgierigheid dreef me ertoe dit nader te onderzoeken, zij het met enige teleurstelling.

De meest logische startplek was de bron zelf: de facturen. Hier bracht mijn onderzoek me al snel naar Basecone. Basecone streeft ernaar om accountants- en administratiekantoren efficiënter te laten werken door de documentenstroom te automatiseren en te digitaliseren. Van papier naar digitaal gecontroleerde boekhouding, zonder gedoe. Net als iQurrency biedt Basecone koppelingen met diverse boekhoudsystemen, wat de workflow nog transparanter maakt.

Onze visies bleken snel op elkaar aan te sluiten. Mijn nieuwsgierigheid en ervaringen deelde ik met Basecone, die gelukkig net zo nieuwsgierig bleken te zijn. We besloten samen op onderzoek uit te gaan, met de strikte voorwaarde dat alle data volledig anoniem en niet te herleiden waren en zijn.

Een aantal ‘ontdekkingen’ uit de bekeken anonieme data over een geheel kalenderjaar, met een totaal van 55 miljoen(!) verwerkte transacties:

  1. Van alle door Basecone verwerkte transacties in een jaar is 3% in een vreemde valuta;
  2. In 6% van alle administraties van komen vreemde valuta’s voor;
  3. Vreemde valuta komt bij 25% van alle accountantskantoren voor.
  4. Binnen deze 25% klantomgevingen zijn tot wel 25% van al deze transacties in vreemde valuta.

Je ziet dat als er eenmaal bij een klantomgeving sprake is van vreemde valuta dan ook direct een significant gedeelte van alle transacties in vreemde valuta is.

Ook zo nieuwsgierig hoeveel u kunt besparen met Basecone en iQurrency?

Neem gerust contact met ons of Basecone op!